Lansare de carte: a+b

Lansare de carte: a+b

miercuri, 21 sept. `16

Lansare de carte: a+b

Vă aşteptăm miercuri, 7 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Cărtureşti Carusel, la lansarea cărţii a+b.

Ana Bănică deseneză 197 de poveşti de dragoste folosind doar două personaje: El şi Ea. Sau a+b. Desenele adunate între coperte alcătuiesc o carte dedicată iubirii, cu tot ce are ea: tristeţe, speranţă, dezamăgire, farmec, mister, umor, duioşie.

Odată cu lansarea cărții, se va vernisa expoziţia „a+b/Din dragoste. Fapte morale” , expoziţie în care se găsesc o parte dintre desenele reproduse în carte.

a+b
ANA BĂNICĂ
Curator Ioana Ciocan

Ana Bănică analizează și evaluează dragostea prin etapele ei firești - descoperirea, erotismul începutului, îndepărtarea și regăsirea -, transpunându-le în personaje-simbol insiprate de primitivii italieni. După performance-urile feministe cu grupul „Aproximativ 28” de la începutul anilor 2000, pictură pe mușama sau desene cu ruj, Bănică, prezență puternică dar discretă în scena artei contemporane din ultimul deceniu, și-a continuat traseul creativ cu păretare erotice cusute. Un demers feminist de tip faible, în care feminitatea nu este declarativă, extrinsecă, mai degrabă devoalează un feminism asumat ca feminitate, un act complex ca proces conceptual.

Lucrările de față fac parte din proiectul „Din dragoste. Fapte morale”, care propune descoperirea a trei viziuni contemporane feminine asupra unui subiect universal - de multe ori asociat exclusiv arealului feminin - dragostea, adăugând, prin abordarea curatorială, și o dimensiune etică, sub forma unui corespondent masculin neprezent prin selecția artistelor, însă existent prin natura tematicilor abordate pentru fiecare expoziţie în parte.

Proiectul „Din dragoste. Fapte morale” a fost format din trei expoziții personale care s-au desfășurat în paralel, în 2015, în trei spaţii convenționale și neconvenționale din Bucureşti:
Trei: Lea Rasovszky 13 octombrie - 15 noiembrie / Ciclop;
Doi: Ana Bănică 15 octombrie - 15 noiembrie / Muzeul Naţional de Artă Contemporană;
Unu: Alina Marinescu 20 octombrie - 15 noiembrie / Victoria Art Center