Premiul IOCAN - Cea mai bună carte de proză scurtă a anului 2017

Premiul IOCAN - Cea mai bună carte de proză scurtă a anului 2017

joi, 31 mai `18

Premiul IOCAN - Cea mai bună carte de proză scurtă a anului 2017

Joi, 31 mai 2018, ora 19:00, la Apollo 111 Teatrul, are loc ceremonia de decernare a Premiului IOCAN pentru proză scurtă, ediția I. Evenimentul se desfășoară în prezența nominalizaților, autorilor Iocan (scriitori, fotografi, traducători) și a membrilor juriului, precum și a cititorilor de proză scurtă, se deschide și se închide cu un concert Adam's Nest.

Cea mai bună carte a anului trecut va fi aleasă dintre cele cinci cărţi nominalizate de editorii revistei: Misterul maşinuţelor chinezeşti de Florin Irimia (Polirom), Mandarina de Răzvan Petrescu (Curtea Veche), Tot spaţiul dintre gîndurile mele de Bogdan Răileanu (Polirom), Pereţi subţiri de Ana Maria Sandu (Polirom) şi Copilăria lui Kaspar Hauser de Bogdan-Alexandru Stănescu (Polirom).

„Ajunşi în acest moment al existenţei revistei (n.r. 3 ani de la apariție), după un an atât de bun pentru proza scurtă, dar şi pentru că de la Premiile ASPRO, acordate ultima dată în anul 2004, la noi n-a mai existat nici un alt premiu dedicat exclusiv genului scurt, am decis cu colegii mei să iniţiem Premiul Iocan pentru proza scurtă, acordat celui mai bun volum de proză scurtă al anului trecut.”, spune Marius Chivu, membru în juriu și amfitrionul serii de gală.

Câștigătorul va primi un trofeu creat de artistul Daniel Bălănescu și un premiu în valoare de 1000 Euro acordat de McCann PR România, premiile pentru toți nominalizații fiind oferite de Editura Vellant și Julius Meinl.

Trofeul iocan

un concept Daniel Bălănescu

realizare Cătălin Tzetze Rădulescu

Cecul de o mie de euro, acordat câștigătorului primei ediții a premiilor iocan va fi însoțit de trofeul iocan.

Concepția trofeului aparține artistului vizual Daniel Bălănescu, care a propus ca imagine unul dintre subiectele lui preferate: Alergătorul (Running Man).

Despre Alergător Daniel Bălănescu spunea în urmă cu câțiva ani:

„Treversezi graniţe. Traversezi mentalităţi. Nu poţi rămâne într-un loc. Uneori traversezi ca să-ţi fie mai bine, în căutarea unui loc de muncă mai bun, în căutarea unui loc în care să te simţi mai bine, traversezi poate pentru a te duce acolo unde te cheamă dragostea. Alteori eşti împins de la spate de nevoie. Te alungă războaie, dictaturi sau catastrofe naturale. Chiar şi atunci când crezi că stai locului, când te extragi din contemporaneitate, te izolezi într-o lume personală, nu-ţi părăseşti oraşul, casa şi spaţiul ani de zile, chiar şi atunci tot eşti un solz de peşte care se mişcă odată cu peştele pe care stai. Iar acel peşte, în continuă mişcare, e timpul.”

Inspirat de arhicunoscuta siluetă umană care se găsește pe lampa de culoare verde a semaforului, ușor modificată pentru a sugera dinamica alergării, Running Man este o metaforă în care redacția revistei iocan a găsit multe similitudini cu proza scurtă.

Cătălin Tzetze Rădulescu este cel care a realizat statueta, utilizând pentru silueta Alergătorului metal prins cu nituri iar pentru postament a folosit o bucată de travertin recuperată din molozul rămas după demolarea fântânilor din fața Casei Poporului.

Evenimentul începe și se încheie cu un concert Adam's Nest, intrarea este liberă în limita locurilor disponibile în sală. Ediția I a Premiului IOCAN este susținută de Radio România Cultural, Scena9 și Ziarul Metropolis.