Purtând subtitlul „roman”, volumul Microficţiuni cuprinde de fapt 500 de proze scurte – de o pagină fiecare – , care alcătuiesc un tablou ironic şi fără compromisuri al societăţii contemporane.
Deşi nu sunt traversate de un fir narativ comun, cele 500 de texte alcătuiesc o vastă frescă a lumii moderne, evidenţiind viciile, dar şi calitatea umană a unei societăţi în degradare. Volumul abordează teme tabu precum sexualitatea, relaţiile de cuplu ostile sau stranii, paternitatea şi maternitatea privite cu răceală, fără clişee sau greutatea de a accepta îmbătrânirea.
„Lectura Microficţunilor înseamnă cunoaşterea unui univers îmbibat de cele mai sumbre culori sado-masochiste, intrarea într-o Comedie umană a societăţii noastre, scrisă de un Balzac al zilelor noastre, a unei societăţi a frustrării dusă la limita tragicului, a unei societăţi a disperării, a depresiei, a angoasei, a atacului de panică. E o societate de sinucigaşi, dar şi de ucigaşi, de maniaci şi de obsedaţi de tot felul, manii şi obsesii exercitate cu o incredibilă consecvenţă şi creatoare fantezie în raporturile interumane de toate felurile: între partenerii unui cuplu, între părinţi şi copii, între bunici şi nepoţi, între stăpân şi slugă, între înalt funcţionar şi funcţionar inferior etc. etc. “ (Irina Mavrodin)
Régis Jauffret este unul dintre marile nume ale literaturii franceze contemporane, fiind cunoscut şi în spaţiul românesc prin cele doua romane traduse anterior. Născut la Marseille în 1955, Régis Jauffret s-a afirmat în literatura franceză prin romanele Univers, univers (2003), distins cu premiul Décembre, şi Asiles de fous (2005), distins cu premiul Femina. În 2007, lucrarea sa, Microficţiuni, a fost distinsă cu premiul France Culture/Télérama şi premiul Xavier Forneret.
Recenzii pentru „Microfictiuni”