În 1953, Henry Molaison, muncitor într-o fabrică, în vârstă de 37 de ani și suferind de epilepie severă, este supus unei lobotomii. Crizele de epilepsie încetează, însă operația are un efect neașteptat: Henry devine amnezic, incapabil să aibă amintiri pe termen lung. În următorii șaizeci de ani, Pacientul H.M., cum a rămas cunoscut Henry, a devenit cel mai studiat subiect din istoria neuroștiințelor, învățându-ne cam tot ce știm în prezent despre memorie.
Pacientul H.M. constituie, pentru Dittrich, pretextul unei călătorii caleidoscopice, care pornește de la primele operații pe creier în Egiptul antic și ajunge până în laboratoarele sofisticate de la Massachusetts Institute of Technology. O poveste tulburătoare, care îmbină biografia, memoriile și jurnalismul social.
Cartea a câștigat PEN/E.O. Wilson Literary Science Writing Award și Los Angeles Times Book Prize Winner și a fost desemnată ca una dintre cele mai bune cărți ale anului de către publicații prestigioase precum The Washington Post, New York Post, NPR, The Economist, New York, Wired, Kirkus Reviews, BookPage.
,,Luke Dittrich pornește în această carte într-o explorare a trecutului familiei, ca să descopere istoria bunicului său (unul dintre cei mai celebri lobotomiști din istorie), dar și cum aceasta se intersectează cu cea a celui mai celebru amnezic din istorie, pacientul H.M. Ce descoperă Luke despre cum funcționează memoria, de ce e selectivă și fragilă, ce facem în familiile noastre cu istoriile rudelor complicate și cum a ajuns știința modernă să trateze subiecții experimentelor ca pe o proprietate, e un șir perpetuu de revelații.” (Cristian Lupșa, Editor DoR)
Luke Dittrich este jurnalist câștigător al unui National Magazine Award și editor Esquire. Pacientul H.M. este prima sa carte.
Recenzii pentru „Pacientul H.M.”