O poveste scrisă și fotografiată de Anca Ciuciulin, acest album de debut este ca o vacanță. Cititorii sunt purtați prin temple și megamalluri, pe străduțe strălucind în noapte și prin piețe doldora de condimente, prin căsuțe ale spiritelor și prin ferme de fluturi, prin ceremonii care durează zile și nopți și printr-o explozie continuă de culori, miresme și texturi exotice. La capătul lecturii, întocmai ca după o vacanță petrecută în tihnă, hoinarii revin în fotoliul din sufrageria proprie, învăluiți în lux, calm și voluptate - în variantă thailandeză.
Anca Ciuciulin se află aici la prima sa carte, dar nu este deloc străină scrisului, fotografiei sau chiar arhitecturii. Arhitect, jurnalist reputat pentru unele din cele mai rafinate publicaţii din domeniu, între care Esquire, Harper’s Bazaar şi National Geographic, fashion designer, fotograf ivit din plăcerea de a colecţiona imagini a călătorului, Anca Ciuciulin ne împărtășește în acest volum de debut din bucuria unui observator neobosit al frumuseții.
“Noi, românii, râdem deseori, dar zâmbim mai rar. Am înțeles asta cunoscând popoare mai zâmbitoare: zâmbetul geruit al anglo-saxonilor, zâmbetul subțire, ușor fezandat, al francezilor, zâmbetul stomatologic al americanilor, pe cel ușor șiret al evreilor, zâmbetul ca o mască al japonezilor. Fel și fel. Dar cel mai mult m-a cucerit zâmbetul thailandez. Mi se pare că, în timp ce alte forme de zâmbet spun ceva despre cel ce zâmbește, cel thailandez vorbește parcă despre tine: te știu, ne-am cunoscut cândva, poate ne-am îndrăgostit atunci unul de altul... Zâmbetul thailandez e înmiresmat ca jungla, supus, dar puternic precum elefanții, răcoros ca o eșarfă de mătase Jim Thomson. Și, mai presus de astea, transmite un mesaj care rămâne adesea secret pentru cei mai mulți dintre noi. Dar Anca Ciuciulin, iată, l-a descifrat și vi-l povestește în această carte.”
Cristian Lascu, National Geographic
“Excesele de frumuseţe dăunează grav frumuseții. Asta ar trebui să scrie ca avertisment la sosirea în Thailanda, o lume atât de nouă şi fascinant de derutantă. Doar că, până să înţelegi asta, oboseşti încercând inutil să faci comparaţii, să găseşti repere culturale, să „notezi“ mental şi senzorial totul. Totul. Uite, mie, acum, mi-ar mai trebui încă pe atâta hârtie ca să povestesc tot ce-a rămas nespus despre Thailanda şi despre intensa ei senzualitate.”
Anca Ciuciulin
Recenzii pentru „Thailanda: taina, tihna & taifas”