Librarii de la principalele librării din București, alături de jurnaliștii Marius Cosmeanu și Corina Negrea, și editorii Vellant Simona Radu-Răuță și Doru Someșan, și-au dat întâlnire pentru a discuta despre rolul literaturii științifice. Discuția a avut loc joi, 25 octombrie, la Cărturești Carusel și a fost prilejuită de lansarea brandului de carte VERSANT.
VERSANT aduce în oferta de carte din România o abordare diferită a literaturii științifice. Brandul de carte le propune cititorilor să-și schimbe perspectiva asupra unor subiecte pe care le consideră cunoscute și închise sau să descopere abordări noi asupra unor chestiuni de interes imediat prin cărți de non-fiction revelator și incitant scrise într-un limbaj accesibil.
„VERSANT nu este o colecție pentru că nu se rezumă la un domeniu, ci este un concept umbrelă sub care încercăm să adunăm acele cărți care aduc o perspectivă nouă asupra unor subiecte pe care le considerăm cât de cât înțelese. Fiecare carte din Versant încearcă să facă lumină în acel domeniu fără a definitiva orice înțeles.”, spune Doru Someșan - coordonator VERSANT și editor Vellant.
Simona Radu-Răuță, fondator Vellant și consultant editorial, a adăugat: „Ne interesează o reintegrare. Ne interesează să aducem perspective multiple asupra aceluiași subiect care să ne ajute să ne uităm la noi și la lume într-un alt fel.”
Nevoia unei astfel de inițiative a fost argumentată și de cei doi invitați jurnaliști. Corina Negrea, realizator a peste 40 de interviuri cu premianți Nobel, a apreciat adaptarea oamenilor de știință la cititorul nespecializat și a menționat că este foarte important, ca editor, să faci accesibile publicului cercetările științifice. Lectura literaturii științifice „îți deschide cu adevărat mintea și ai cu totul altă percepție.”, a adăugat Corina.
Marius Cosmeanu și-a exprimat dezamăgirea față de design-ul învechit al cărților de știință sau ale celor universitare, „o colecție trebuie să mă ducă pas cu pas, cât mai sus, spre plăcerea sau iubirea intelectuală. Și să aibă un design plăcut.”, a spus fondatorul platformei Savantgarde, un blog și un newsletter pe teme SciTech.
La ce trebuie să se aștepte cititorul VERSANT? La „o împăcare între un conținut relevant, puternic științific, dar care este livrat într-un mod foarte asemănător cu lectura de carte de ficțiune.” - a spus Doru Someșan. Chiar și brandingul VERSANT este o împreunare între rigorile unui design de colecție realizat de RUSU&Borțun și ilustrație românească - specifică mai degrabă ficțiunii și marca editurii Vellant.
Promisiunea VERSANT de a schimba perspectiva urma să fie experimentată la înălțime, cu o privire panoramică asupra capitalei din balonul cu aer cald pe care o reprogramăm cât de curând în funcție de condițiile meteo. VERSANT se constituie, de asemenea, ca o platformă de idei în dezbatere, seria evenimentelor dedicate marilor teme începe în luna ianuarie 2019.
Transmisia live este disponibilă aici:
https://www.facebook.com/vellant/videos/3440541264...
Album foto:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.19189234...
fotografii de Diana Zaharia