Lansare album Mircea Roman: „din fragmente”

Lansare album Mircea Roman: „din fragmente”

luni, 18 feb. `19

Lansare album Mircea Roman: „din fragmente”

Vellant continuă misiunea sa de recuperare și fixare în memorie a marilor artiști contemporani români prin monografii, albume și cataloage de expoziție.

Prima monografie a sculptorului, "Mircea Roman: din fragmente" a fost lansată marți la Cărturești MODUL și a fost ocazia de a vedea „ARCA - autoportret la 60 de ani”, o sculptură gigant de 5 metri lungime amplasată pentru câteva ore în spațiul librăriei. ARCA și micro-recitalul oferit de invitatul special Răzvan Suma, au purtat invitații prin opera sculptorului de prim rang cuprinsă de Alexandru Davidian între cele 352 de pagini ale volumului (conceput grafic de Corina Gabriela Duma) ce se conturează ca un must-have în biblioteca pasionaților de artă românească.

Volumul Mircea Roman: „din fragmente” cuprinde atât date și mărturii scrise, cât și fotografii după lucrări necunoscute, documente și fotografii din arhiva familiei ori din arhive și colecții particulare.

Uneori imposibil de tăcut şi de rezervat, alteori dureros de sincer şi de volubil în ceea ce priveşte arta lui. Extrem de îndârjit când vine vorba despre concesiile pe care un artist nu trebuie să le facă pentru a fi în pas cu timpul, cu modele din afara sau dinăuntrul ţării, incongruente cu structura lui intimă: «Nu există reţete de urmat, cum nu există artă fără sine!»

„Preocuparea pentru veşnica actualitate a suferinţei, a nepăsării celorlalţi, a dramei abuzurilor de orice fel exercitate de om împotriva fiinţelor înconjurătoare şi, mai grav, chiar împotriva lui însuşi, îi conferă lui Mircea Roman un loc privilegiat, de seismolog al pervertirii valorilor, al bolilor spiritului omenesc dintotdeauna, de ieri şi de azi, trăite şi resimţite pe propria-i piele sau prin intermediul lecturilor, metamorfozate în sculpturile sale.” - Alexandru Davidian

Tot la editura Vellant au apărut numeroase monografii și albume ale artiștilor români, printre care Ion Grigorescu, Ion Țuculescu și Horia Bernea, Ștefan Bertalan, Ecaterina Vrana, Leon Mișosniky, Lea Rasovszky, George Anghelescu și Adrian Preda.

Despre artist

Sculptor de prim rang al artei românești, Mircea Roman a fost prezent cu lucrări în majoritatea expozițiilor importante de artă românească, atât în țară cât și în străinătate. În 1992, câștigă Marele Premiu al Trienalei de la Osaka. În perioada de peste 10 ani petrecută în Anglia, deschide 3 expoziții personale. În anul 2000, amplasează temporar sculptura „Omul-barcă” pe un ponton al Tamisei, la Londra.

Despre opera sculptorului au scris nume cu rezonanță ale criticii de artă, dintre care îi amintim pe Andrei Pintilie, Carmen Popescu, Andrei Cornea, Adrian Guță, Erwin Kessler, Richard DeMarco etc. Numeroase lucrări ale sculptorului se regăsescîncolecțiiparticularesau publicedin Anglia, Franța, Japonia, Rusia, Germania. Dintre instituții amintim doar Muzeul Național de Artă Contemporană din București, Muzeul de Artă din Galați, Muzeul de Artă din Craiova, Muzeul de Artă Recentă din București, Muzeul de Artă Contemporană a Prefecturii din Osaka, Japonia.

Albumul se gâsește în câteva librării și poate fi comandat pe site, la următorul link: https://vellant.ro/carte/mircea-roman-din-fragment...