WEYD, de Adrian Preda | lansare

WEYD, de Adrian Preda | lansare

vineri, 3 feb. `17

WEYD, de Adrian Preda | lansare

Vineri, 3 februarie, de la ora 18:00, vă invităm in Cărturești Carusel la evenimentul de lansare a catalogului Adrian Preda "WEYD" şi vernisajul expoziției "Limbile moarte ale viitorului", curatoriată de Cristian Cojanu, asistent curator: Smaranda Ciubotaru.


"Alarmele ecologice funcționează emoțional prin apelul la eurile noastre viitoare. Atât încălzirea globală cât și iminența unei a șasea extincții se dovedesc eficiente prin această adresare directă. Ne revendicăm identitatea din viitor, ne definim ca permanent în drum spre ceva, atât individual cât și ca specie. Dar același factor care face ca știrile despre amenințările ecologice să fie atât de citite și importante în discursul public este și combustibilul unei ecuații iluzorii. Căci tratarea lor din perspectivă cosmică și localizarea în viitor amputează tentativele de a acționa simplu, ieftin și local. Mai mult, prezentul e trivializat, gândirea de tip aici și acum fiind depășită de amploarea pericolelor care ne pasc.
(...)


În lucrările lui Adrian Preda (n. 1985) se aud ambele voci, cea activist sonoră (dar asimilată mass-entertaimentului, montată în reality show) a amenințărilor ecologice (Fashion Prey, Drift, Stint) și cea pasiv ironică, a perspectivei cosmice confiscată de un viitor de nicăieri (On Celestial Bodies). În expoziție, picturile apar ca serii de fotograme iconice bruiate continuu de zgomotul asurzitor al tranzitului dinspre un trecut neasumat (tirul cu boi), printr-un prezent invizibil din cauza vitezei cu care îl traversăm spre ceva ce nu putem spune acum exact ce e. Poate mântuire, poate doar un mâine care va semăna cu azi, poate rezolvarea tuturor problemelor, poate fi moartea, poate amânarea unui deadline într-o lume a unor new millenials, locuind în bule suficient de aerisite." (Cristian Cojanu)
http://1001arte.ro/2017/01/adrian-preda-limbile-moarte-ale-viitorului-future-dead-languages/